La Légende d’Ulenspiegel by Charles De Coster

La Légende d'Ulenspiegel embodies the heart and mind of Flanders, and calls its folklore, climate and traditions. It mixes history and myth, the adventures of a family with the history of a people. Tijl Uilenspiegel is foremost a defender of freedom, the hero who fights all forms of oppression.

The work

Met onze illustratie verwijzen we naar de indrukwekkendste gebeurtenis in het boek: Klaas' dood. Vanwege het verraad van de hebberige buurman Grijpstuiver belandt de vader van Uilenspiegel onschuldig op de brandstapel, en dat onrecht is de oorzaak van Tijls evolutie van schalkse deugniet naar dappere vrijheidsstrijder.
Links in de compositie zie je Uilenspiegel, rechts koning Filips II, de zoon van Karel V. De levensloop van TijI is helemaal verstrengeld met die van Filips: ze worden op dezelfde dag geboren en niet lang nadat Klaas op de brandstapel sterft, sterft ook Karel V.
We interpreteerden Tijl en Filips als allegorische broers: ze zijn even oud, maar al snel wordt duidelijk dat ze uitgroeien tot elkaars tegenpolen - ze verpersoonlijken het goede en het kwade. Hun overeenkomstige kenmerken werden verwerkt in de symmetrie van het beeld, waarin toch verschillen te zien zijn om hun karakters te benadrukken. De moeilijke strijd tegen het onrecht wordt duidelijk in de symboliek van onze illustratie: de kroon staat op het hoofd van Filips, maar ze staat vooral boven alles, wat de verstikkende heerschappij van de monarchie representeert.
Beide figuren samen vormen ten slotte het bekende zakje waarin de as van Klaas bewaard wordt, het zakje dat klopt op Tijls borst. Dat staat symbool voor de strijd tegen het onrecht, het belangrijkste thema van het boek.
De illustratie werd uitgewerkt als houtsnede: een knipoog naar de werken die Masereel in 1926 voor het boek maakte.

The artist: Trompe l’oeuffrom Lier (BEL)

Trompe l'œuf is een jong grafisch bureau uit Lier dat bestaat uit Debby Vervoort en Jeroen Geuens. Zij specialiseren zich in doordachte en speelse vormgeving en illustraties.